Főzőcske receptek

 PAPRIKÁS KRUMPLI

Hozzávalók:

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk, a többit ketté- vagy cikkekre-kockákra vágjuk. Ha parasztkolbászt használunk, akkor pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.

Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt vagy a grillkolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk.

 

 

Túrófánk

Hozzávalók : 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 1 kis pohár tejföl,  3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, csipet só

 

Elkészítés : A túrót villával törjük össze, keverjük ki a tejföllel, majd a tojásokkal is. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sót, és a citromhéjat is. A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, és kisebb adagokban keverjük a túrós masszához.

Bő olajban, közepes hőfokon süssük ki a vízbe mártott kanállal kiszaggatott fánkokat.

Kb. 30 – 40 db fánk lesz a hozzávalókból, attól függően, hogy mekkora kanállal szaggatjuk őket. Frissen a legfinomabb.

 

Tálaláshoz : baracklekvár, vaníliás porcukor, de akár forrón beforgathatjuk fahéjas porcukorba is.

Könnyen, és nagyon gyorsan elkészíthető farsangi különlegesség.