Főzőcske receptek
PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók:
- 1,5 kg (új)burgonya
- 15 dkg parasztkolbász vagy 4 grillkolbász
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 5 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk, a többit ketté- vagy cikkekre-kockákra vágjuk. Ha parasztkolbászt használunk, akkor pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt vagy a grillkolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk.
Túrófánk
Hozzávalók : 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 1 kis pohár tejföl, 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, csipet só
Elkészítés : A túrót villával törjük össze, keverjük ki a tejföllel, majd a tojásokkal is. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sót, és a citromhéjat is. A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, és kisebb adagokban keverjük a túrós masszához.
Bő olajban, közepes hőfokon süssük ki a vízbe mártott kanállal kiszaggatott fánkokat.
Kb. 30 – 40 db fánk lesz a hozzávalókból, attól függően, hogy mekkora kanállal szaggatjuk őket. Frissen a legfinomabb.
Tálaláshoz : baracklekvár, vaníliás porcukor, de akár forrón beforgathatjuk fahéjas porcukorba is.
Könnyen, és nagyon gyorsan elkészíthető farsangi különlegesség.